sâmbătă, 5 decembrie 2009

Concluzii de campanie in ajun de alegeri ...

Am urmarit cat de cat campania electorala pe tot parcursul ei si acum voi expune niste pareri finale personale, deoarece am evitat sa-mi dau pareri intr-o perioada in care totul se schimba de la ora la ora, informatiile noi referitoare la candidati inghesuindu-se parca sa se faca vazute, citite si auzite in mass-media.

Campania a inceput neoficial de mai mult de un an, iar oficial de 1 luna si jumatate. In aceste perioade am avut ocazia sa vad dezbateri pe teme politice, pe teme despre viata politicienilor, pe teme despre criza etc.
La inceput totul parea cat de cat echilibrat, cu discutii despre toti politicienii, despre ce a facut si ce n-a facut fiecare candidat. Cu cat ne apropiam perioada alegerilor, situatia se dezechilibra intr-un sens evident, un sens anti-Basescu. Antenele au fost varful de lance al acestui atac. Posturile patronate de Voiculescu aveau mai vechi inclinatii impotriva actualului presedinte, chiar daca membrii lor nu au recunoscut niciodata asta, raspunzand ironic la majoritatea reactiilor pro-basescu. Cu timpul RealitateaTV a luat modelul Antenelor, iar pe final cred ca s-a observat si la TVR o anumita impartialitate in discutii. Impartialitate in sensul invers (proBasescu) s-a observat la postul B1TV.
Presa scrisa a fost si ea impartita in functie de sferele de influenta ale televiziunilor (sau mai bine zis ale conducatorilor acestora). La fel si posturile de radio.
Inca de la inceput tabara anti-Basescu a adus in evidenta populatiei faptele mai putin manierate ale presedintelui in exercitiu Traian Basescu, din timpul mandatului acestuia. (exemplele le stiti). Apoi au fost dezbatute afacerile mai putin normale ale fratelui sau (T.B.). Apoi alte acuzatii aduse pe diverse motive. In timpul campaniei oficiale au fost dezvaluite fapte adevarate sau mai putin adevarate ale presedintelui T.B. dinainte de mandatul sau de presedinte (2004). A fost acuzat ca ar fi lovit cu brutalitate un copil. Nu stiu cat de trucat sau netrucat a fost acel filmulet, dar cert este ca adevarul nu este acela sustinut la prima vedere de catre ziaristi. Sunt prea multe lucruri care nu se leaga in acuzatia ca l-ar fi lovit cu pumnul cu brutalitate. Personal cred ca daca a existat un contact a fost mai mult o impingere, nicidecum o lovitura. Concluzia asta e trasa dupa reactia presedintelui, dupa vizualizarea atenta a filmuletului si observarea reactiilor participantilor. Apoi am vazut articole si discutii cum ca presedintele ar fi violat prin anii '70 o fata care a ramas insarcinata. Chestia asta mi se pare o stire gen Cancan sau Click, care nu cred ca merita vreo atentie. Daca e adevarata indica o greseala mare facuta de presedinte, dar sunt prea putine dovezi in acest sens existand chiar contra-argumente.
In mare parerea mea despre presedintele Traian Basescu este ca acesta este bine intentionat in politica, in folosul tarii, chiar daca nu are aiura de diplomat si este mai temperamental. Cred ca mai putin conteaza ce a facut Traian Basescu in plan personal, familial sau intim, decat conteaza reactiile sale la actiunile antiromanesti, ceva mai ferme decat ale celorlalti candidati.
Celalalt candidat care a ramas in cursa pentru Cotroceni, Mircea Geoana, a fost asemuit inca de la inceput mogulilor, de catre Traian Basescu. Mogulii sunt Vantu, Patriciu si Voiculescu. Bineinteles ca domnul Geoana a negat aceasta legatura. Dupa turul 1 PSD+PC s-a aliat cu PNL, marele eliminat al turului 1, incercand astfel sa castige majoritatea votantilor de partea lor. Prin aceasta miscare a iesit clar la iveala caracterul domnului Crin Antonescu, care si-a facut campanie dand vina ba pe PD-L, ba pe PSD si facand apel la bunul simt al celor care nu au votat pana acum si nu numai. Domnul C. Antonescu aliindu-se cu M. Geoana a dovedit ca si el este un mincinos ca si cei pe care i-a atacat, si nicidecum un revolutionar al bunului simt. Mircea Geoana si-a dat de gol singur relatia cu Vantu, chiar daca a incercat sa se dezica de ea public. Mie nu mi-a inspirat deloc incredere, mi s-a parut ca pe anumite teme discuta in potriva vointei sale, sau pe altele nefiind pregatit si totusi contrazicandu-se. Asta arata cum a zis si presedintele ca e "slab", sau cum se zice ca e "prostanac". Geoana cum s-a vazut si la ultima dezbatere, pe problemele de politica externa prefera sa inghita c***t in schimbul unor relatii mai bune. Adica ceva de genu: "Tovarase Putin, nu vreti niste produse alimentare romanesti? sunt de calitate buna si la pret mic, cumpara chiar si astia din vest. Hai te rog eu tovarase, ca jur ca nu-ti mai fac probleme Marea Neagra si Nici in Moldova.". Sau alte asemenea variante! Mai cred ca mister Geoana s-a imprietenit cu Patriarhul Daniel intr-un mediu total opus bisericii si credintei ortodoxe, iar aceasta aparenta frica de Dumnezeu e mult fortata.

In concluzie Basescu merita sa mai continue 5 ani, pentru ca si-asa avem o gramada de influente straine care misuna pe la metrou(underground) si nu mai avem nevoie de altele.

Niciun comentariu:

Steag de luptă

Steag de luptă