miercuri, 28 octombrie 2009

Moscova spala imaginea lui Stalin

- Elevii vor invata istoria Rusiei din manuale noi care vor nega ororile regimului stalinist


Rusia a demarat o campanie externa bine pusa la punct prin care isi propune sa-si refaca imaginea in lume si sa reabiliteze imaginea dictatorului Iosif Stalin. In plan intern, Moscova va pune in aplicare acest plan inca de pe bancile scolii prin redactarea unui nou manual de istorie care va incerca sa disculpe regimul totalitarist din Uniunea Sovietica din prisma unor rationamente ce tin de interesul de stat. De asemenea presedintele rus Dmitri Medvedev coordoneaza prin intermediul consilierului sau Serghei Nariskin o campanie de reabilitare a istoriei sovietice.
Moscova a inceput demer surile pentru a desfasura in toate capitalele Uniunii Europene o campanie de imagine ce vizeaza justificarea ambitiilor de mare putere ale Rusiei si sa reabiliteze in paralel imaginea fostului lider al Uniunii Sovietice, Iosif Visarionovici Stalin. Cam pania este supervizata de Agentia Nationala de Presa din Rusia si este realizata in colaborare cu o firma de consultanta RJI Companies, o companie nu foarte cunoscuta cu sedii la Washington, Londra si Zurich. Proiectul incearca sa atraga una dintre primele zece firme de relatii publice din Bruxelles pentru a atinge acest deziderat, informeaza RIA Novosti, citata de portalul EUObserver.
De asemenea, rusii si-au propus sa organizeze o conferinta la nivel inalt despre zona Arctica, eveniment ce urmeaza sa aiba loc la sfarsitul lui noiembrie, la Moscova. Sursa citata mentioneaza ca, la aceasta conferinta, Rusia va fi pusa intr-o lumina favorabila vizavi de politicile de energie si mediu dezvoltate de la Moscova.

Campanie la Bruxelles
De asemenea, RIA Novosti ofera un al doilea contract, pentru "a imbunatati la modul general imaginea Rusiei in strainatate", a declarat pentru EUobserver o sursa apropiata campaniei. In acest sens, un reprezentat al RIJ Companies s-a deplasat luna trecuta la Bruxelles pentru a prezenta proiectul unei importante firme de relatii publice, afirmand ca scopul celui de-al doilea contract este ca Rusia sa fie expusa drept o mare putere, pozitiva, care are dreptul de a negocia cu SUA, China sau Uniunea Europeana in privinta dosarelor de securitate globala sau energie. Campania cuprinde si o componenta ante si postbelica in cadrul careia actiunile Uniunii Sovietice ar trebui justificate prin faurirea Rusiei moderne. De asemenea, in spiritul sferelor de influenta create in timpul Razboiului Rece, Moscova ar trebui sa isi impuna influenta asupra statelor din proximitatea ei pentru binele omenirii.
Madalin NECSUTU, madalin.necsutu@ziua.ro

Niciun comentariu:

Steag de luptă

Steag de luptă