miercuri, 30 septembrie 2009

Majoritatea americanilor refuza sa se vaccineze impotriva AH1N1

Majoritatea americanilor refuza sa faca vaccinul impotriva gripei porcine si nici nu vor sa accepte vreun tratament antiviral, desi acestea sunt gratuite – se arata intr-un studiu realizat recent de specialistii de la University of Pittsburgh. Potrivit datelor studiului intitulat "Biosecuritate si bioterorism: strategii biodefensive, practici si stiinta", doar 10% dintre americani ar accepta vaccinarea, iar 30% s-au declarat inca nehotarati in aceasta privinta.

Din cauza pericolului unei pandemii de gripa porcina, autoritatile medicale de la Washington s-au grabit sa aloce fonduri suplimentare pentru testele de laborator, dar si sa majoreze sumele necesare pentru cumpararea dozelor de vaccin. Pana in prezent, a fost aprobata utilizarea a patru tipuri de vaccin pentru virusul H1N1, precum si o serie de medicamente care sa intareasca sistemul imunitar, fiind elaborate totodata strategii de combatere a pandemiei, inclusiv prin crearea unor rezerve considerabile de stocuri de vaccinuri.

Potrivit studiului, efectuat pe un lot de 1,543 de persoane adulte, 46% dintre americani sunt foarte speriati de o posibila pandemie de gripa porcina, insa 86% se declara impotriva utilizarii vaccinului impotriva H1N1. Se pare ca acest refuz categoric este legat si de trasaturile rasiale: 62% sunt persoane de culoare, si 52% hispanici. Autoritatile sanitare din Statele Unite spera totusi ca, printr-o mai buna informare a opiniei publice americane, cat mai multe categorii sociale sa fie convinse de necesitatea vaccinarii, ca masura de preventie.

Secretarul pentru Sanatate, Kathleen Sebelius, a anuntat ca Administratia americana a achizitionat 195 de milioane de vaccinuri de la cinci producatori, dintre care o treime vor fi disponibile in zilele urmatoare. "Programul de vaccinare impotriva A H1N1 din 2009 va incepe la mijlocul lui octombrie, dar mici cantitati de vaccinuri vor fi disponibile din prima saptamana a lui octombrie", a explicat Kathleen Sebelius.

De altfel, vaccinarea va fi facultativa, iar prioritate vor avea femeile insarcinate, persoanele care au contact cu copiii, personalul medical, tinerii intre sase luni si 24 de ani si persoanele sub 65 de ani care sufera de alte boli asociate. Potrivit autoritatilor americane, sunt vizate 160 de milioane de persoane dintr-o populatie totala de 300 de milioane, care vor primi vaccinul gratuit. In acest sens, medici sau farmacistii ar putea trimite administratiei facturile privind achizitionarea serului. Vaccinul va putea fi folosit fie sub forma injectabila, fie sub forma de pulverizare nazala.

Insa, din cauza temerilor privind eficacitatea unor medicamente experimentale ce ar putea fi folosite doar in caz de urgenta, agentia guvernamentala pentru administrarea produselor alimentare si a medicamentelor (FDA) a decis sa reconsidere posibilitatea utilizarii acestor medicamente cu rol adjuvant, de teama ca ar putea avea efecte adverse neprevazute in combinatie cu administrarea vaccinul impotriva gripei porcine. Totodata, dupa cum a declarat dr Sandra Quinn, profesor la University of Pittsburgh, "este luata in considerare si posibilitatea scaderii numarului de doze prevazute pentru anumite categorii de persoane, din cauza faptului ca multi americani refuza acest vaccin si pentru a ajuta alte tari din lume care nu dispun de suficiente stocuri de vaccin". De altfel, aceasta initiativa a fost anuntata recent de presedintele american Barack Obama: "Statele Unite ofera OMS vaccinuri H1N1, pentru ca acestea sa fie disponibile tarilor care altfel nu au acces direct la acestea".

Niciun comentariu:

Steag de luptă

Steag de luptă