marți, 4 august 2009

ZIUA: Churchill: Inarmati Romania impotriva Ungariei bolsevice!


Viitorul premier britanic, Winston Churchill, cerea in martie 1919 ca Romania sa fie sprijinita cat mai rapid pentru a putea face fata amenintarii bolsevice din Ungaria. Intr-o sedinta a Cabinetului de Razboi, desfasurata in Downing Street Nr. 10, pe 24 martie 1919, Churchill, pe atunci ministru de Razboi, se opunea rezervelor ministrului de Finante pentru sprijinirea Romaniei. Churchill argumenta ca pericolul bolsevic este iminent si trebuie indepartat cat mai repede posibil.
Echipament pentru Romania
Cabinetul de Razboi a luat in discutie (a) o nota a Statului Major, ce continea rezumatul raportului intocmit de Generalul Greenly, seful misiunii militare din Romania, referitor la actuala situatie militara si economica din acea tara, raport ce insista asupra faptului ca, pentru a oferi Romaniei posibilitatea de a-si apara granitele si de a se proteja impotriva bolsevismului intern, trebuie sa o sprijinim prin crearea unei mici forte active foarte bine pregatite, ce ar sustine trupele, mai mult sau mai putin mobile, desfasurate de-a lungul frontierei, precum si sprijinirea cu echipamente si alimente a trupelor existente, astfel incat acestea sa devina competitive si eficiente; pentru eficientizarea recomandarilor de mai sus, s-a mai propus (i) Guvernul Maies tatii Sale ar trebui sa acorde Guvernului roman un credit de pana la jumatate de milion de lire sterline, pentru achizitionarea materialelor necesare construirii de cai ferate; (ii) acest credit ar trebui utilizat si pentru achizitionarea unor echipamente militare de baza, a proviziilor necesare si a unor animale; (iii) punerea la dispozitia misiuniii militare britanice a unor vase cu care sa poata fi transportate aceste mate riale si provizii catre Romania; si (b) o nota a secretarului de stat pentru Afaceri Externe ce contine o copie a intregului raport al Generalului Greenly, precum si recomandarea Lordului Curzon, care considera ca Guvernul Maiestatii Sale ar trebui sa-i ofere Romaniei cat mai curand o dovada a faptului ca imensele sacrificii pe care le-a facut pentru cauza Aliatilor nu au fost uitate, sa intensifice eforturile privind echiparea armatei romane si sa sustina constructia de cai ferate; mai mult, acestea solicita Cabinetului de Razboi sa aprobe recomandarile cuprinse in raportul Gene ralului Greenly. (...) .
Reticente
Ministrul de finante a spus ca dincolo de chestiunile politice, el considera ca ar fi imposibila livrarea de echipament militar catre Romania in cantitati suficiente fara o reducere a asistentei acordate populatiei civile. Acesta nu a inteles de ce i se cere Guvernului Maiestatii Sale sa acorde mate rialele si banii prevazuti in raport, avand in vedere faptul ca Guvernul Romaniei dis pune de importante resurse in propria tara. In orice caz, acesta considera ca in eventuali tatea in care se va hotari ca Romania sa fie sprijinita, Aliatii ar trebui sa contribuie si ei la acest ajutor in mod egal. (...) Secretarul de stat pentru Afaceri Externe a declarat ca este convins de faptul ca, Cabinetul va aproba recomandarile cuprinse in raportul Generalului Greenly. La ora actuala, peri colul din Romania este mai mare decat in orice alta zona. Situatia interna din aceasta tara este instabila si Romania a ramas singurul nostru avanpost in Europa de Est.
Secretarul de stat pentru Razboi
(W. Churchill) a subscris ideii ca nu mai e timp de pierdut si a insistat asupra faptului ca, Cabinetul trebuie sa ia o decizie cat mai curand. Daca nu se iau o serie de pasi rapizi pentru a sprijini Romania, aliatul nostru va deveni o victima a bolsevismului si va fi pierdut. Si el a sustinut nota Statului Major. In cazul in care Cabinetul de Razboi este de parere ca noi nu avem nici o responsabili tate in aceasta chestiune, foarte bine: nu el trebuie sa ne dicteze politica, dar el nu poate impartasi aceasta viziune. In opinia sa, situatia este de extrema importanta. Pe litoralul Marii Negre, francezii au fost nevoiti sa se retraga de la Kherson si Nicolaev; in curand Odessa va deveni prima linie; arma tele bolsevice se afla aproape de frontiera romana; Ungaria, pe care o consideram infranta, potrivit ultimelor rapoarte, se pare ca a adoptat inca odata o atitudine ostila fata de Aliati, intr-o forma bolsevica; iar daca Romania nu va fi ajutata si incurajata, e foarte probabil ca ea sa fie asaltata de Ungaria si Ucraina, atat cu armata cat si cu o propaganda puternica. Acesta a cazut de acord cu ministrul de Finante, ca problema Romaniei nu poate fi tratata diferit fata de alte chestiuni complexe cu care ne confrun tam noi si Aliatii. Trebuie gasita o solutie acum, avand in vedere ca delegatii Aliatilor si cei ai Statelor Unite s-au adunat la Paris. Totusi, acestia au stat acolo cateva saptamani. Intre timp, amenintarea bolsevica a devenit din ce in ce mai acuta. Dl. Churchill a continuat, spunand ca nu exita dificultati in furnizarea acestei cantitati relativ mici de echipament pe care expertii militari ne-au sfatuit sa o oferim Romaniei. O cantitate considerabila de echipamente militar au fost expediate catre Generalul Denikin, dar avand faptul ca misiunea Generalului Denikin nu mai este atat de importanta, el a sugerat ca o parte din aceste echipamente sa fie puse la dispozitia Guvernului roman. In concluzie, acesta a insistat ca aceasta cantitate mica de echipamente sa fie expediata catre Romani, iar daca se va actiona rapid, acest lucru ar putea incuraja Romania sa continue, pentru ca daca o neglijam, ea va cadea si va vom pierde o intreaga natiune. Desi nu sunt decisive, aceste mici ajutoare ar putea fi trimise imediat, fara un efort finaciar prea mare. El considera ca este de datoria lui sa prezinte aceste lucruri Cabinetului intr-o perspectiva cat mai favorabila, iar in cazul in care se va decide sa nu se actioneze, doreste ca in minuta sedintei sa fie notat faptul ca el nu este de acord cu aceasta decizie".
Traducere de Ioan TUDOR
http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-08-01&id=256466

Niciun comentariu:

Steag de luptă

Steag de luptă