luni, 27 iulie 2009

"Oameni puri" ofensati de "Basarabia lui Dumnezeu"

Un articol ciudat, pe un blog la fel de ciudat, despre filmul "Basarabia lui Dumnezeu". Articolul se intituleaza "Diavolul din Basarabia lui Dumnezeu" si are ca tema atacarea filmului, supunandu-se ca fiind nazist, fascist, diversionist sau mai stiu eu cum. Autorul, un anume Viq, zice la inceputul textului ca a fost rugat sa vada acest video. Iata: "Dat fiind că pe câteva bloguri ale fraţilor noştri moldoveni si-a facut loc o anume productie video, la recomandarea lui Alex Cozer si a Vitaliei Pavlicenco, mi-am rupt o oră să văd respectiva “istorie crudă a Basarabiei”." Probabil unul din cei doi, a dat sfaturi inainte de publicarea acestui articol. Dupa care, prezinta spusele autorului Vlad Pârău:
“Multi cunosc elemente de cultura si civilizatie straina mai bine decât istoria propriului neam. Si este atât vina lor, dar mai cu seama vina noastra, a intelectualilor, care nu ducem o munca sustinuta de educare a maselor. Prea putine filme s-au facut pe tema Basarabiei. Se tace prea mult, atât din ignoranta, cât si din rea-vointa.

De aceea, am dorit sa fac un prim-pas, prin realizarea unui film despre istoria Basarabiei si a întregii Românii, o prezentare sumara, dar care puncteaza momentele esentiale si ofera atât explicatii istorice, cât si reprezentari cartografice, pentru o deplina lamurire asupra subiectului…", se apuca de scris.

Incepe prin a spune ca el a vazut cu totul altceva fata de ce se astepta in urma descrierii de mai sus. Incepe sa enumere diferite lucruri care le-a vazut el in film si in opinia lui nu au legatura cu descrierea. Insa nu incepe in orice fel, ci asa: "Imagini de voievozi, hărţi cu România mare, foarte mare şi extrem de mare ...". Aceasta afirmatie este total tupeista. Cum adica harti cu România mare, foarte mare şi extrem de mare? Pai ce harti ar vrea sa vada? Cu România din vremea lui A.I. Cuza? Sau cu România actuală (din astea cred ca oricum vede destule)? Sau cu România+ Rep. Moldova (si din astea vede peste tot)? Cred ca aprecierile lui sunt facute dupa alte unitati de masura fata de ale majoritatii. Probabil in opinia lui, România Mare înseamnă "România extrem de mare". Frate, poate ai citit greşit înainte să scrii! Autorul a zis clar: "Film despre istoria Basarabiei şi a ÎNTREGII ROMÂNII". în opinia mea o harta a Întregii Românii cred ca e mai mare ca o harta a României Mari, dar cine ştie ce ai învăţat tu pe la şcoală.

Apoi enumeri: "Dumnezeu, copii cu lumânari, cranii ... flori, cruci...". Deci astea fac parte din "istoria propriului neam", asa cum precizeaza si autorul, iar daca tie nu ti se par corect incadrate e strict problema ta.

Afirmi: "Pe fundal cântă Vintilă, Şeicaru…Hruşcă… care mă îndoiesc că şi-ar fi dat acordul pentru asta, dar nu ridicăm acum problema copyright-ului că ne râd curcile". Tu crezi ca aceste cantece au fost cantate pentru bani? Au fost cantate din inima pentru tara. Ai auzit de cenaclul Flacara? A scos fumul libertatii in plin comunism. Acum s-a stins. Ce ai zis tu e o absurditate asemanatoare cu aceia a primirii de bon de la biserica pentru banii pe care i-ai dat, ca doar no sa mai ia si statul ceva.

Referitor la pozele cu un continut legionar (nu fascist, nazist) iti pot spune ca si ele isi au locul acolo, dar pentru a intelege asta trebuie mai intai sa studiezi problema, inspirandu-te din surse autobiografice in general. Oamenii care au trait miscarea legionara, aceia sunt cei mai imputerniciti sa vorbeasca despre ea, nicidecum comunistii care au transformat legionarismul in nazism, fascism sau mai stiu eu ce. Crimele care se tot zice ca le-au facut legionarii, sunt si acestea niste false afirmatii. Din pacate chiar si institutii ca ICR raspandesc falsa idee ca (mai nou) in România au fost ucişi 420.000 de evrei? Dar ce sa le ceri unor moneyaci antiromâni. Acest numar este total exagerat. În realitate victimele Holocausului din România sunt de cel puţin 10 ori mai puţine, iar multe dintre ele au fost facute de salbaticii care ne stateau la granite cum ar fi ungurii lui Horthy sau altii.

Tu arati prin cateva poze postate pe blog continutul filmului. Practic, tu nu ai postat decat fotografii legionare sau dorite a fi legionare, omitand cu buna stiinta restul pozelor care constituie peste 90% din film. Se vede clar punerea accentului pe problema legionara, aceasta, probabil fiind cea mai usor de contestat in fata unui public total dezinformat in domeniu. Pe langa poze ai pus şi asta: "Am selectat câteva imagini, ca să vă lămuriţi fără a fi nevoie să pierdeţi un ceas decât dacă vreţi într-adevăr să vedeţi asta." Deci tu ai pus cateva poze cu legionari, acestea constituind sub 10 minute din film, ca sa faci lumea sa nu se mai uite la el nu? Inteligenta miscare, dar nerusinata.

"Ca realizare tehnică, se încadrează undeva în vacanţa de vară dintre grădiniţă şi şcoala primară, dar nu asta e problema.

Trec şi peste faptul ca cel puţin asupra câtorva imagini am îndoieli serioase ca ar ilustra zona şi momentele istorice la care fac referire."

Bai baiatule, autorul şi-a cerut scuze pentru neprofesionalismul in crearea acestui film. Iar in primul rand nu prea conteaza realizarea tehnica cand avem de-a face cu o asemenea realizare emotionala. Baiatul(autorul) a pus suflet in facerea acestui documentar, pentru a ajunge la sufletele românilor. Tehnica se foloseşte mai mult la reclame de tip comercial, ca doar dacă face cineva o reclama cu poze din istoria Coca-Cola, nu prea cred ca o sa atraga emotional prea multi clienti, dar probabil te-ai numara printre cei atrasi.

"Problema este penetrarea acestui gen de propagandă neonazistă în mintea celor din opoziţia anticomunistă de dincolo de Prut.
Iata cateva reactii de pe bloguri si siteurile unde este promovată drăcovenia :

- Filmul e super ! Bravo Vlad! Cat de bine ar fi daca in Moldova de azi ar gandi toti romaneste..
- ..sunt din R.M. si mie foarte trist cind privesc acest filmulet… Stefan cel Mare si ceilalti stramosi ai nostri au luptat pentru noi, iar acum in tara ramin putini care cu adevarat sunt romini, ….
- … filmul este super, multumesc…
-Filmul este magistral, exceptional.Adevarat! Bravo, bravissimo realizatorului Vladut. Ii multumim din suflet. Sigur stiam toate evenimentele pe de rost. Dar oare de ce nimeni pana acum, absolut nimeni nu s-a invrednicit sa faca un asemenea film? …

- Aceasta comoara trebuie sa fie adusa la cunostinta fiecaruia ca sa stim de unde venim si unde ne ducem….
- e super as vrea sa stiu cine canta prima piesa din film e tare frumoasa lectia..
-…Filmul trebuie transmis din ce în ce mai mult tinerilor născuţi după 89.Aceste generaţii au piedtud şi pierd din ce în ce mai mult filile adevărului..
- BRAVO AUTORULUI ADEVARAT PATRIOT ROMAN SINCER SA VA SPUN MA IMPRESIONAT MULT FILMU SI CHEAR AM SI SCAPAT SI NISTE LACRIMI MERSY MULT AUTORULUI.

Problema nu e de nici o penetrare neonazista, problema e de intelegere românească. Iar singura dracovenie e articolul asta maro al tau.

In sfarsit incheie:
E cât se poate de evident că în stadiul în care se află moldovenii acum, cu câteva asemenea lucrături şi o ceată de hăitaşi, poţi distruge credibilitatea opoziţiei mai mult decât a reuşit înscenarea lui Voronin de la Chişinău.
Dacă Voronin oferă lumii imaginea opoziţiei anticomuniste cu mâna’ntinsă oblic sub flamura verde, se duce dracu’ toată munca lor pentru apropierea de valorile civilizaţiei Europei moderne.
Plecând de la premisa că de fapt cele 50 de minute NU au fost vizionate de fapt de propietarii blogurilor la care am facut referire, mi-am exprimat opinia, chiar uşor acidă, mai cu seamă la adresa doamnei Pavlicenco, a cărei carte de vizită obligă extrem de mult.
Nu e vorba numai de studii ci mai cu seamă că din poziţia unui (fost) parlamentar şi a celei de (tot fost) preşedinte al Partidului Liberal din Moldova, dumneaei este un numeîn opoziţia politică anticomunistă a Moldovei.
Raspunsul pe care l-am primit însă m-a îngrijorat şi dezamăgit mai mult decât varianta unei gafe copilaresti. Eliminând alte arabescuri nesemnificative, cam aşa înţelege domnia sa să abordeze problema, la atentionarea din comentul meu :
  1. Vitalia Pavlicenco spune:
    26 Aprilie 2009, la 19:07 Pt viq

    Imi cer scuze, cind am intervenit a doua oara aveam in cap raspunsul dat lui Kosti, din care as fi selectat pt postarea dumitale fragmentul “Daca vi se pare ca fascismul lui Voronin este mai indicat decit elementele de legionarism despre care imi scrieti, judecati cum vreti. Noi avem libertatea de opinie. Si sintem metodic supusi genocidului de “nelegionarii” de la Kremlin.”

Încapaţânându-mă să plec de la premisa că e vorba doar de o greşeală pe care doamna refuză să o recunoască din orgoliu, şi dumneaei nu este de fapt o coadă de topor a comuniştilor, trag concluzia că e destul de uşor pentru propaganda comunistă să-şi bată joc de poporul ăla amarât, pe care-l duc de nas cu sentimente până dincolo de raţional.

E mult de mers din Moldova pâna-n lumea de azi. Nu ştiu dacă se vor descurca singuri.
Viq.

Pare-se ca nici doamna Pavlicenco nu prea e de acord cu el. De ce atata "apropiere de valorile civilizaţiei Europei moderne."? De ce nu o apropiere de varorile nationale româneşti, valori crescute din stramosi nu imprumutate de la straini?

Cam atât cu nenea analistul care creaza diversiuni pe aici. Se viseaza intr-o civilizatie de moneyaci, dar pe noi tot nu ne lasa in pace. Du-te frate in Europa moderna si gaseste-ti un prieten ca e cool.

Mai adaug ca a blocat comentariile, probabil din cauza ca prea multi nu erau de acord cu analiza lui.

Apoi pe blogul lui Alexandru Cozer, cel de care aduce aminte in articol, am gasit urmatoarele comentarii referitoare tot la filmulet ale aceluiasi Viq:

Viq spunea...

Alex,

Cred ca este destul de antiromanesc filmul pe care-l promovezi.
Nu e vorba doar de "preluarea" unor teme din ideologia legionara, cum sesizeaza Octav mai sus, ci de mult mai mult.
Este un film prolegionar clar.
Cu toate detaliile, insemnele si caracteristicile unui film de propaganda.

Datele istorice sunt puse cu scopul de a crea credibilitate, iar montajul "literar-artistic" specific scolii de propaganda comuniste, are drept tinta exacerbarea emotiilor si incartiruirea lor sub steagul verde.
Nu putem vorbi de ignoranta aici.

Daca esti prolegionar e posibil sa-ti placa filmul.
Daca nu, ar trebui sa te ingrijoreze.


Auziti la el! Cum sa yica ca e destul de antiromânesc. El stie ce inseamna românesc? Este clar ca acesta e posedat de o confuzie de neiertat sau de vreun tragator de sfori. Legionar este ceva ce face parte din sufletul poporului român. Pe langa aceste afirmatii mai observa si ca acest film este realizat intr-un mod "specific scolii de propaganda comunista". Doamne fereste de asemenea nebuni !


Viq spunea...

Revin cu cateva cuvinte care mi se par importante. Le-am pus si doamnei Pavlicenco la acelasi subiect, sunt nevoit sa le repet.
De data asta nu sunt ale mele ci ale unui istoric mai introdus decat noi in subiectul asta atat de discutabil :

“Intrucat s-au ridicat probleme de istorie si aici sunt acasa o sa incerc sa spun cateva lucruri.
Am publicat volum despre miscarea legionara plus studii asa ca sunt in subiect. Deci
1) Miscarea Legionara a fost o miscare nationalista, avand la baza ortodoxia.
Miscarea legionara nu poate fi confundata cu Fascismul sau nazismul. Exista atat diferente cat si deosebiri !
Asa cum nazismul nu este totuna cu fascismul.
2) Miscarea Legionara a fost antisemita, fara indoiala.
Dar antisemitismul Miscarii Legionare nu a fost unul rasial - precum in cazul nazismului - ci unul economic si religios.
Legionarii nu au sustinut exterminarea evreilor ci indepartarea lor din viata economica a tarii. cu alte cuvinte “romanizarea”.
3) Miscarea Legionara a fost antidemocratica, a combatut virulent democratia. Este o realitate.
4) Pentru a-sti atinge obiectivele legionarii nu au ezitat sa recurga inclusiv la crime: Duca, Stelescu, Armand Calinescu, Madgearu, Iorga, etc.
Ori o miscare care recurge la crima - chiar daca in anumite cazuri drept razbunare pentru asasinarea in masa a legionarilor, de exemplu cazul Armand Calinescu - nu poate fi UN REPER, nici politic si cu atat mai putin moral.
Un asasinat politic sau de alta natura ramane un asasinat ! Punct !
4) Miscarea Legionara nu a fost finantata de Germania nazista. Este o minciuna sfruntata. Am cercetat chestiunea pe indelete. In arhivele germane nu exista nici o dovada in acest sens.
Daca a existat un partid in Romania, sustinut financiat de nazisti, acela a fost Partidul National Crestin conduis de “cuplul” Goga-Cuza
5) Am avut ocazia sa iau interviuri la fosti legionari, unii chiar cu functii mari in Legiune (Nistor Chioreanu, comandant legionar al Ardealului in 1940-1941). L-am intrebat, printre altele, daca ar vedea Miscarea Legionara relansata in viata politica a tarii (interviurile au fost in 1994-1995). Raspunsul sau a fost categoric NU !Mi-a spus ca Miscarea a fost caracteristica pentru un anumit context politic si istoric, dar ca nu isi mai avea rostul in Romania anilor 90 ! Opinie pe care o impartasesc si eu !
Acesti tineri care apar cu steaguri, cu camasa verde, etc, credeti-ma ca nici nu stiu ce a fost in realitate Miscarea Legionara ! Intrebati-i, daca aveti ocazia, ce au citit despre Miscarea Legionara.

Ma indoiesc ca au citit lucrarile scrise de Codreanu, Pentru Legionari,
ori Mota, Cranii de lemn, ori lucrarile scrise de un Armin Heinen, Francesco Veiga, Nicholas M. Nagy-Talavera, etc.

Voi incheia scurta mea incursiune despre Legiune cu un citat care-i caracterizeaza sugestiv pe legionari.

“Au inceput cu crucea si au terminat cu crucile”.Ganditi-va bine cand va canalizati sentimentele sub ce forma vreti sa fiti perceputi si intelesi de restul lumii. Daca nu pot innabusi iubirea de tara mama a romanilor de peste Prut, comunistii vor face tot ce pot pentru a o discredita. Va vor acuza de cele mai aberante tampenii iar etichetarea ca legionari va anuleaza sansele de reusi sa schimbati in bine societatea in care traiti.
Mergand pe calea asta le dati carbuni comunistilor :

..“..La 7 aprilie, Anatolie Arhire (cetatean al RM si Romaniei), membru al conducerii Partidului Liberal al lui Ghimpu-Chirtoaca, in coordonare cu structurile de stat din Romania, a organizat deplasarea grupurilor de tineri spre Chisinau, in special din Iasi. Totodata, Arhire a condus personal un grup de 70 partasi ai sai din Ungheni spre punctul de trecere PTCF Sculeni, in scopul luarii cu asalt a punctului de trecere. Este de remarcat faptul ca fiul lui Arhire este membru al ONG-ului neofascist „Noua Dreapta”.…zice Teofil KAMINSKI, analist militar ;) in publicatia oficiala “Moldova Suverana” la 24 aprilie.
http://moldova-suverana.md/

Stiti desigur ce e publicatia asta si cu ce se ocupa. Iar daca cititi articolul veti vedea ca abia asteapta sa gaseasca un pretext pentru a defiinta opozitia si asa firava. Nu m-as mira sa dea o lege prin care sa interzica unele partide ca avand doctrine crminale, antinationale, antidemocratice...samd.

Omul asta le amesteca rau de tot nu asa. Acuma incearca sa convinga lumea ca nu e buna raspandirea filmuletului, pentru ca ar fi o ocazie buna pentru comunisti de a ataca opozitia.

Comentariile le cititi pe cele doua bloguri despre care am discutat mai sus. Doamne ajuta!

Niciun comentariu:

Steag de luptă

Steag de luptă