marți, 28 iulie 2009

29 iulie. Alegeri peste Prut, Ziua Imnului Naţional - "Deşteaptă-te române!" şi defilare a armatei române pe sub Arcul de triumf.


In aceeasi zi, romanii sarbatoresc Ziua Imnului National - "Desteapta-te romane!". Inainte de ocupatia comunisto-stalinista, pe sub Arcul de Triumf defilau trupele care se intorceau victorioase de pe front. Dupa 1989, militarii romani au defilat pe sub Arcul de Triumf, doar de Ziua Nationala, 1 Decembrie, cand se sarbatoreste Marea Unire. Evident, se doreste reinvierea unei traditii. Intamplator, pe 29 iulie, in R.Moldova au loc alegeri parlamentare.

Ministerul Apararii Nationale organizeaza miercuri, 29 iulie, de la ora 18.00, in Piata Arcul de Triumf din Bucuresti, o ceremonie militara cu prilejul incheierii misiunii Armatei Romaniei in Irak, anunta MApN. Militarii participanti la misiunile din Irak vor defila pe sub Arcul de Triumf in timp ce aeronave ale Fortelor Aeriene Romane vor survola piata. Drapelele de lupta ale unitatilor militare participante la misiunea "Iraqi Freedom" si militarii care s-au evidentiat in misiuni vor fi decorati.
"Peste 8400 de militari romani care si-au pus viata in slujba drapelului national in teatrele de operatii din Irak s-au confruntat cu dificultatile unei clime ostile si au evoluat deseori intr-un mediu periculos. Vor trece pe sub Arcul de Triumf 16 blocuri de defilare, reprezentand batalioanele de infanterie care s-au succedat in Irak si militari participanti la misiune in detasamentele de Geniu, Medicina Militara, Protectie Nucleara Bacteriologica si Chimica, Politie Militara, Informatii, Securitate ONU", se mai precizeaza in comunicatul Ministerului Apararii Nationale.
In iulie 2003, Batalionul 811 Infanterie a fost prima structura a Armatei Romane dislocata in Irak. Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab este cel care, in cursul acestei luni, incheie misiunea militarilor romani pe teritoriul irakian.
Un scurt rezumat a ceea ce au insemnat cei sase ani, in teatrul de operatii din Irak, este publicat in ultimul numar al publicatiei "Observatorul militar", sub semnatura Ceciliei SFETCU, autor care tine sa mentioneze ca documentarea a fost posibila prin bunavointa maiorului Romeo Feraru din cadrul Comandamentului Operational Intrunit de la Buzau.
Publicam fragmente din material.

Istoricul participarii
Odata stabilit cadrul legal, incepand cu iulie 2003, Romania ia parte la eforturile de stabilizare a Republicii Irak, atat in cadrul fortelor multinationale (MNF-I), cat si in cadrul misiunii NATO de instruire a fortelor de securitate irakiene (NTM-I). In faza initiala, efectivele au numarat 838 de militari si s-au diminuat progresiv, incepand cu 2006, pana la 365 de militari, care urmeaza a reveni in tara pana la sfarsitul acestei luni.
Structurile participante la operatia IRAQI FREEDOM in perioada iulie 2003 - decembrie 2008 au inclus:
- un batalion de infanterie, cu 368 de militari, reprezentat in ordine cronologica de: Batalionul 811, Batalionul 26, Batalionul 812, Batalionul 2, Batalionul 20, Batalionul 280, Batalionul 811 - in subordinea Fortei italiene; Batalionul 495, Batalionul 32 - in subordinea Diviziei Multinationale Sud-Est, alcatuita din militari apartinand Regatului Marii Britanii MND SE/UK; Batalionul 151, Batalionul 341, Batalionul 26 Infanterie - in subordinea Diviziei Multinationale Centrale, cu militari din Statele Unite, MND C/SUA; - personal de stat major si legatura; - structuri de informatii; - un detasament de geniu, cu 149 militari (iulie 2003-august 2006), in subordinea Diviziei Multinationale Central-Sudice MND/CS, cu militari din Polonia; - Compania UNAMI, cu 100 militari, dislocata in perioada martie 2005-aprilie 2007; - un detasament medical, cu 20 de militari, operational in perioada mai 2004 - iunie 2009; - subunitati de politie militara, operationale intre lunile martie 2003 - august 2006.
In paralel cu participarea la operatia IRAQI FREEDOM, Romania contribuie cu trei instructori si la Misiunea NATO de Instruire a fortelor irakiene (NTM - I), misiune ce va continua si dupa data de 31.07 2009, in baza unui memorandum incheiat intre NATO si Guvernul Republicii Irak. Se impune a fi mentionata si participarea: generalul de brigada Dan Ghica-Radu, generalul de brigada dr. Visarion Neagoe, generalul de brigada Gabriel Gabor, generalul de brigada Mihai Chirita, generalul de brigada Catalin Tomescu si colonelul Ioan Manci.
Principalele misiuni
Fortele romane au actionat in cadrul diviziilor multinationale de sud, centru, precum si in comandamentele fortei, indeplinind urmatoarele misiuni:
- sigurarea securitatii cailor de comunicatii si a punctelor obligate de trecere; - participarea la asigurarea securitatii bazelor de dislocare; - sprijin de informatii; - cooperare civili-militari si actiuni umanitare; - sprijin medical; - lucrari de infrastructura si constructii usoare inbazele de dislocare; - instruirea fortelor de securitate irakiene si participare la procesul de reforma al sistemului de securitate; - realizarea legaturilor cu liderii locali, Key Leader Engagement (KLE), in scopul responsabilizarii acestora pentru securizarea si reconstructia zonei de influenta; - sustinerea procesului de reconstructie locala, in aria de responsabilitate prin realizarea de proiecte CIMIC; - participarea la procesul de planificare si conducere a operatiilor fortelor multinationale; - investigatii specifice politiei militare; - actiuni militare de combatere a activitatilor ilegale.
Consecinte
(...)Participarea in teatrul de operatii din Irak a contribuit la consolidarea statutului de partener credibil al NATO si al Coalitiei conduse de SUA, ceea ce s-a reflectat in beneficiile aduse armatei si Romaniei atat in plan operational, cat si de imagine.(...) Nu trebuie trecute cu vederea nici imensele beneficii de imagine promovate in randul aliatilor si partenerilor nostri, dar si in randul populatiei si oficialitatilor irakiene.
Toate acestea s-au realizat, din pacate, si cu pretul vietii celor doi militari cazuti la datorie: sublocotenent (p.m.) Hancu Bogdan, din cadrul Cp. PM, in ziua de 27.04 2006, si sublocotenent (p.m.) Grosaru Ioan, din cadrul B. 32 I., pe 21.09 2007, dar si al celor 12 raniti: locotenent-colonel Voicu Ion - ofiter de legatura; plutonier Petrila Cornel, plutonier Petre Toma, caporal Musca Valentin, fruntas Porumb Daniel - B. 495 I.;
locotenent-colonel Petrut Dorin, maior Danieliuic Iulian - ofiteri de stat major; plutonier Nicola Danut, sergent-major Barbu Ilie, sergent-major Badea Gabriel, fruntas Iovi Vasile, soldat Popa Catalin - B. 32 I..
Baza legala
Rezolutiile Consiliului de Securitate ONU nr. 1483, 1500, 1511din 2003, 1546, 1557 din 2004, 1619/2005, 1700, 1723 din 2006 si 1790/2007, Memorandumul de Intelegere cu partea britanica privind participarea cu forte in cadrul Diviziei Multinationale Sud-Est - ratificat de Guvernul Romaniei prinHG 1382/2003 si Memorandumul de Intelegere cu partea poloneza privind participarea cu forte in cadrul Diviziei Multinationale Centru-Sud - ratificat de Guvernul Romaniei prin HG 1381/2003 reprezinta componenta internationala a bazei legale, potrivit careia Romania a fost mandatata sa trimita militari in teatrul de operatii din Irak. Acesteia i se adauga si o componenta nationala, bazata pe Hotararile Parlamentului Romaniei si Consiliului de Stat pentru Apararea Tarii, Legea nr. 42/2004 privind participarea fortelor armate la misiuni in afara teritoriului statului roman si Memorandumul de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Irak privind statutul fortelor Romaniei in Republica Irak, ratificat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 2/2009.
Trafic restrictionat miercuri, in Capitala
Circulatia rutiera va fi restrictionata miercuri, 29 iulie, pe Sos. Kiseleff - intre Piata Presei Libere si Arcul de Triumf (inchiderea axei centrale) -, intre orele 15.30 si 20.30, ca urmare a organizarii, in Piata Arcul de Triumf, a ceremonialului militar prilejuit de incheierea misiunii Armatei Romaniei in Irak.
Intre orele 17.00 si 20.30, traficul rutier va fi inchis total pe Sos. Kiseleff (intre Piata Presei Libere si str. Arh. Ion Mincu), precum si pe urmatoarele artere adiacente: bd. Maresal Prezan, intre Piata Arcul de Triumf si Piata Charles de Gaulle, bd. Maresal Averescu, intre Piata Arcul de Triumf si Bd. Marasti, str. A. Constantinescu, intre Piata Arcul de Triumf si bd. Marasti.
Ministerul Apararii Nationale cere intelegere soferilor pentru neplacerile cauzate de devierea traficului auto.
De asemenea, traficul rutier pe Calea Victoriei si bd. Regina Elisabeta va fi restrictionat miercuri, 29 iulie, pe banda I de circulatie, in intervalul orar 10.00 - 11.00, ca urmare a organizarii unui eveniment ocazionat de "Ziua Imnului National al Romaniei", in Piata Tricolorului din fata Cercului Militar National. Potrivit Biroului de presa al Politiei Capitalei, soferii sunt sfatuiti sa evite deplasarea in zona intre orele mentionate si sa respecte semnalele agentilor de circulatie.

M.A.B.

2 comentarii:

Răzvan Ionuţ Dobrică spunea...

Dacă vă scriu că Ziua Imnului este o sărbătoare și un adevăr fals probabil o să mă credeți vreun smintit. Însă istoria zice că imnul s-a cântat prima dată la Brașov cu doi înainte de a se cânta la Râmnicul Vâlcea. Ironia sorții face ca nici măcar acel cântec cântat la Vâlcea pe 29 iulie 1848 nu se știe dacă a fost într-adevăr celebrul "Un răsunet"

Uniristu spunea...

Cum sunt din Brasov am auzit si eu asta. Mi-a povestit profesorul Olteanu de la Prima Scoala Românească. Din cate am vazut scrie si pe: http://ro.wikipedia.org/wiki/Deşteaptă-te,_române!
Oricum, in ciuda faptului ca exista neclaritati cu privire la data in care a fost cantat pentru prima data, eu cred ca trebuie sa-l veneram si sa-l iubim indiferent de ziua in care este sarbatorit. Doamne ajuta!

Steag de luptă

Steag de luptă