miercuri, 13 mai 2009

PATRIARHUL Georgiei: Situatia este in pericol sa explodeze


Patriarhul Georgiei, la unison cu Uniunea Europeana, a facut apel la fortelor politice din fosta republica sovietica sa dea dovada de retinere, dupa saptamani de proteste fata de presedintele Mihail Saakasvili, ce au degenerat, Ilia al II-lea avertizand miercuri seara ca situatia este "in pericol sa explodeze", noteaza joi Reuters, citata de NewsIn.
Ambasadorul ceh Ivan Jestrab, reprezentand presedintia semestriala a UE, a declarat ca Guvernul si Opozitia georgiana ar trebui sa "inceapa negocieri pentru o solutie politica la actuala situatie", oficialul precizand ca atacurile protestatariilor, care cer demisia presedintelui Mihail Saakasvili, asupra politiei reprezinta "act criminal, absolut intolerabil intr-o societate democratica".
Scutierii si-au folosit bastoanele impotriva protestatarilor, inarmati si ei cu bate, iar 28 de persoane au fost ranite in cursul acestor incidente, miercuri seara. Violentele au izbucnit cand protestatarii s-au indreptat spre o unitate a politiei unde erau detinuti trei activisti pentru agresarea unui jurnalist de la televiziunea publica. Opozitia a acuzat politia ca a tras cu gloante de cauciuc, dar autoritatile au negat.
La cererea patriarhului, politia i-a eliberat pe cei trei activisti aflati la originea ciocnirilor de miercuri si care au afirmat ca au fost batuti in arest. Marti, televiziunea difuzase imagini in care cei trei loveau jurnalistul cu un steag. Preoti cu barba incercau sa calmeze scutierii si protestatarii care isi aruncau insulte printr-un gard. Unii protestatari pareau raniti la cap.
Tensiunile din Georgia sunt alimentate de protestele Opozitiei, care dureaza deja de cateva saptamanii, partizanii blocand strazile si cerand demisia presedintelui Saakasvili, criticat pentru derivele autoritare si pentru gestionarea proasta a conflictului de vara trecută cu Rusia. Unii dintre liderii opozitiei s-au declarat gata sa se intalneasca cu presedintele pentru a discuta despre solutionarea situatiei. (ZIUA Online)

Niciun comentariu:

Steag de luptă

Steag de luptă