miercuri, 13 mai 2009

A INVIAT CATAVENCU: Radu Duda, actorul care joacă rolul de prinţ? Mai stim noi un actor la fel de grabit...

Din filmoteca de aur a Casei Regale
Nu ştim ce ne-a apucat, dar, de cînd Radu Duda şi-a anunţat candidatura la preşedinţie, trăim cu sentimentul că se poate. Se poate să scriem şi despre altcineva, în afară de Băsescu.

Deci: domnul Duda a devenit Principe de Hohenzollern-Veringen prin căsătoria cu Principesa Margareta, cu 11 ani mai în vîrstă decît el, dovedind, la fel ca mult mai celebrul cuplu Mihaela-Oţil, că dragostea nu are vîrstă. Înainte de asta, era actor şi seminarist la ATC.
Dar asta e irelevant, CV-ul lui s-a îmbunătăţit bine de atunci. Spre exemplu, acum cîteva săptămîni, pe site-ul lui scria că e absolvent al „Colegiului George C. Marshall din Germania“ şi al „John F. Kennedy School of Government, Universitatea Harvard“. CV-ul s-a modificat puţin, de la impresionant spre penibil, cînd jurnaliştii de la Hotnews au aflat că „Harvard-ul“ lui Duda era doar un curs amărît de două săptămîni, iar la „George C. Marshal“ doar un seminar de o săptămînă.

’Trăiţi, dom’ colonel! Pardon, Căpitan Conan!

Totuşi, să nu credeţi că nu impresionează cu alte realizări. A fost promovat în grad, ca militar, în fiecare an, începînd din 2002. Astfel, a ajuns de la subofiţer la gradul de colonel. Ofiţerii normali muncesc toată viaţa ca să ajungă să iasă la pensie colonei, dar, se ştie, actorii au mai mult noroc. Cariera artistică a prinţului e mai puţin confuză. Spre exemplu, a jucat rolul de militar şi în Titanic vals (ofiţerul Gigi Stamatescu, iubitul Mizei), deci avea experienţă, nu degeaba a fost promovat aşa repede. Cariera lui l-a plimbat din Franţa (unde a jucat sub bagheta regizorului Bertrand Tavernier în două filme: Captain Conan şi Laissez-passer) pînă în Camerun. Foştii lui colegi de actorie sînt însă prea puţin dispuşi să intre în detalii tehnice. Olga Tudorache, fosta lui profesoară, ne-a spus doar: „Mă puneţi într-o situaţie jenantă. Nu pot să vorbesc despre Radu. Sunaţi pe altcineva!“.

„S-a pozat cu fotbalistul Roger Mila“

Ne-am interesat şi în Camerun, unde Radu Duda a plecat împreună cu colega lui, actriţa Carmen Tănase, cu sprijinul Unesco, la a treia ediţie a Festivalului „Le Début Des Retic“, organizat de Ambroise Mbia, un mare comedian al Camerunului. Domnul Mbia a avut amabilitatea să ne răspundă la telefon: „Îl cunosc pe dl Duda, l-am avut invitat în Camerun, unde a jucat într-o piesă de teatru în limba franceză, Raport pentru o academie. A jucat ok, mai ales că nu a făcut-o în limba lui natală. Nu am ţinut legătura cu el, i-am mulţumit în scris pentru participare. Aici s-a pozat cu jucătorul de fotbal Roger Mila şi a făcut cunoştinţă cu ambasadorul nostru. Nu ştiam că şi-a depus candidatura la preşedinţie. Nu mă pot pronunţa asupra carierei lui politice, nu cunosc politica din România“.

„Spunea în fiecare dimineaţă gluma zilei“

Cele mai interesante declaraţii tot din ţară vin, şi anume de la Mircea Radu Iacoban, director al Teatrului Naţional în perioada ’79-’90, care mărturisea: „Nu ştiam că şi-a depus candidatura la preşedinţia României. Este o surpriză pentru mine acest pas. Nu cred că are şanse“. Şi menţiona că era un actor mediocru, care „nu ieşea în evidenţă, însă era cel care spunea în fiecare dimineaţă gluma zilei, adică bancurile“. Contactat săptămîna trecută, Mircea Radu Iacoban ne-a părut mult mai rezervat în declaraţii: „Am primit foarte multe cucuie din cauza acelor declaraţii din partea unora şi a altora. Nu mă mai pot pronunţa asupra acestui subiect. Numai cucuie am primit. Nu mai discut chestia asta, vă rog să mă înţelegeţi şi pe mine“. Vă înţelegem, domnu’ Iacoban. De cînd e candidat, domnului Duda nu-i mai arde de gluma zilei. Nu ştim dacă aţi observat, dar e foarte serios. Serios, n-aţi observat?

Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 06 Mai 2009 Biroul de moravuri usoare

Niciun comentariu:

Steag de luptă

Steag de luptă