marți, 14 aprilie 2009

Andrei Ivanţoc- o altă victimă a poliţiei

Fostul deţinut politic Andrei Ivanţoc, cetăţean de onoare al mun. Chişinău, se numără printre cei bătuţi de poliţie, susţine Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei sănătăţii. 

Moldovanu a spus luni, 13 martie, la şedinţa operativă de la Primărie că Andrei Ivanţoc, în vârstă de 48 de ani, s-a adresat la Spitalul „Sfânta Treime”. Acesta avea plagă în regiunea fronto-parietală, traumă cranio-cerebrală închisă şi comoţie cerebrală. Deoarece era vorba despre o problemă neurologică, Ivanţoc a fost transferat la Spitalul de Urgenţă, a comunicat şeful Direcţiei sănătăţii. 

Andrei Ivanţoc a refuzat spitalizarea, preferând îngrijiri medicale la domiciliu. Medicul de familie, care îl vizitează peste o zi, a spus că starea sănătăţii acestuia este satisfăcătoare şi la moment se află în afara oricărui pericol. 

Mihai Moldovanu a declarat că în Spitalul de Urgenţă rămân internate 15 persoane cu diferite leziuni , după manifestaţiile din 7 aprilie. Acesta a mai spus că trei persoane s-au adresat la medic invocând că au fost torturaţi în cadrul comisariatelor de poliţie. Este vorba de un băiat de de 18 ani, arestat la 7 aprilie şi eliberat la 10 aprilie, care a fost diagnosticat cu comoţie cerebrală, echimose multiple a spatelui şi feselor, un tânăr de 21 de ani – cu traumă cranio-cerebrală închisă, comoţie cerebrală, contuzie a ţesuturilor moi ale feţei şi o femeie de 50 de ani din oraşul Durleşti – comoţie cerebrală, hematom în regiunea occipitală şi a feselor. 

A avut de suferit şi un minor din sectorul Ciocana, care susţine că a fost bătut în Piaţa Marii Adunări Naţionale de poliţişti în uniformă şi în civil. Acesta este internat la Spitalul clinic municipal pentru copii Valentin Ignatenco cu comoţie cerebrală, traumă cranio-cerebrală închisă şi plagă prin contuzie în regiunea occipitală, a declarat Mihai Moldovanu. 

„De la Spitalul MAI nu am putut obţine nici o informaţie, deoarece acesta se află în subordinea Ministerului”, a precizat şeful Direcţiei sănătăţii. 

Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport (DGETS) a spus, la aceeaşi şedinţă, că deocamdată se cunoaşte despre un singur caz în care o elevă de 19 ani de la Liceul „Petru Zadnipru”, din sectorul Ciocana al capitalei, a fost declarată dispărută de către părinţii acesteia. S-a întâmplat joi după-amiază, când se întorcea de la ore. 

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a spus că sunt mai multe cazuri deja cunoscute, în care elevi de la licee sau şcoli profesionale, inclusiv minori, au fost luaţi de la ore de poliţie şi duşi la sectoare de poliţie pentru a da explicaţii cu privire la participarea lor la protestele violente de săptămâna trecută. 

Poliţia afirma ca au fost arestati in jur de 200 de cetăţeni. Presa din Chişinău, însă, a întocmit în baza apelurilor rudelor celor dispăruţi o listă de peste 800 de cetăţeni arestaţi. În mun. Chişinău au fost internaţi în spitale peste 50 de cetăţeni bătuţi de poliţie. (IPN)

Niciun comentariu:

Steag de luptă

Steag de luptă