vineri, 27 martie 2009

Azi, 27 martie, se implinesc 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara

Proclamatia Sfatului Tarii suna astfel:

“Republica Democrata Moldoveneasca Basarabia, in hotarele ei dintre Prut si Nistru, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani din trupul vechii Moldove, in puterea dreptului istoric si a dreptulul de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu mama sa, Romania. Traiasca unirea Basarabiei cu Romania de-a pururi si totdeauna! Presedintele Sfatului Tarii, Ion Inculet; Vice-presedinte, Pantelimon Halippa; Secretarul Sfatului Tării I. Buzdugan”.

Actul de la 27 martie 1918 a fost primul pas spre faurirea a ceea ce s-a chemat Romania Mare.

Presa din Regatul Romaniei a salutat momentul cu adevarat istoric, transmite UNIMEDIA. “Neamul Romanesc” scria: “Orice roman se va bucura de aceasta mare veste si va dori din adancul inimii ca lucrul inceput astfel sa ajunga pe mani bune cari sa asigure dainuirea lui asa cum o cere, de altfel, dreptul national”. “Tribuna” jubila: “Rupte din trupul Patriei- Mama, teritoriile romanesti revin dupa ani de suferinta razbunatoare si de activa primenire nationala ca sa intareasca Romania si sa i se faureasca viitor frumos”. “Timpul”, ziarul condus odinioara de Mihai Eminescu, era cel mai poetic: “Basarabia atata vreme Instrainata dupa atatea zile grele de nevoie se reasaza alaturi de sora ei, Moldova, aducand Romaniei aşa de crud incercate balsamul unei intregiri pe care de un veac o viseaza cu nepotolita ardoare”.

Potrivit Radio Romania Actualitati, pentru a marca aceasta data, in Republica Moldova si in Romania vor avea loc mai multe manifestari. In cursul diminetii, se vor tine slujbe de pomenire in memoria membrilor Sfatului Tarii care au votat actul unirii atat la Biserica Sfanta Teodora de la Sihla cat si la Mitropolia Basarabiei din Chisinau, slujbe la care va participa si Mitropolitul Petru. La ora 16, la Arcul de Triumf, mai multe organizatii neguvernamentale si partide politice ii cheama la o hora a Unirii pe toti cei care mai simt romaneste. Uniunea Scriitorilor din Moldova organizeaza la randul ei un simpozion cu titlul “Unirea de la 27 martie, 1918. Istorie si Actualitate” urmat de un spectacol literar.

Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca va gazdui, de vineri si pana duminica, “Festivalul Basarabia”, anunta Agerpres. In prima zi a manifestarii va fi vernisata expozitia de carte si fotografii “Moldova prin ochii lui Grigore Vieru”. Vor urma o parada a portului popular si o degustare de vinuri si de preparate de cofetarie. In cursul dupa-amiezii, va avea loc o proiectie de filme documentare si artistice, menita sa aduca in atentia cinefililor creatii ale cunoscutului studio OWH din Republica Moldova.

Tot vineri, la monumentul din Cluj-Napoca dedicat acad. Onisfor Ghibu - pedagog de renume, iar in perioada 1914-1918 militant, la Chisinau, pentru faurirea statului national roman unitar -, vor fi depuse coroane de flori.

Sambata, in Parcul sportiv “Iuliu Hatieganu” al Universitatii Babes-Bolyai (UBB), se va desfasura campionatul de fotbal ‘Cupa GIB’.

In ultima zi a festivalului, vor avea loc concursul “Treasure Hunt” si o conferinta cu tema “Sistem electoral, mass-media si votanti in contextul electoral din Republica Moldova, 2009″.

“Festivalul Basarabia” este organizat de Grupul de Initiativa Basarabeana din Cluj-Napoca, in parteneriat cu municipalitatea, Consiliul Local si Consiliul Judetean.

La Chisinau, cea de-a 91-a aniversare a Unirii Basarabiei cu Romania risca sa se desfasoare intr-o atmosfera incordata, dupa ce granicerii moldoveni au interzis accesul in Republica Moldova al mai multor cetateni romani, inclusiv dintre cei care urmau sa participe la manifestarile de vineri. Anterior, diplomatia de la Chisinau a acuzat ca cetatenii romani care vin in aceste zile intentioneaza sa participe la diferite activitati publice cu caracter electoral si nu a exclus “anumite actiuni cu caracter provocator”.

sursa: Ziua

http://bataiosu.wordpress.com4 comentarii:

Anonim spunea...

MINWIUNI !!! NOI AM FOST OKUPATS DE ROMINI SUKA.... KARE UNIRE VOI GREITS..... NIWI ODATE NA SE WIIBE ASTA,NOI MOLDOVENII NU VREM, WI NIWI NU NE TREBUITS VOI ROMINAWII... KAK VI NADOELI UJE !!!! GNIDI..

Snitzel spunea...

din cate vad nici in română nu stii sa scri ... deci nu prea ai cum sa te pronunti despre dorinta românilor din rep. moldova care au suferit de-a lungul vremii dure procese de rusificare si sovietizare ... acum de cand a fost limba română bagata ca oficiala e mai bine ... Numai bine ...

Anonim spunea...

ori e un fraier care face misto ori e unul din ruso-moldovenii aia care cica scriu rusa cu caractere latine sau ceva de genu, am mai vazut d'astia pe cateva bloguri romanesti...oricum, nu conteaza, anu asta cad rusofilii la alegeri, asa ca Traiasca Romania Mare!!!

RomanianLegion88 spunea...

Fain Blog, l-am si pus la blogroll deja. Panonia ii pamant romanesc. Ungurii is romani si slavi maghiarizati.

Steag de luptă

Steag de luptă