sâmbătă, 6 decembrie 2008

Vine Mos Nicolae?


In aceasta noapte ar trebui sa vina Mos Nicolae cu cadouri, dar a asta se va intampla numai acelora ce au fost cuminti si nu au pacatuit si .....
De ce Mos Nicolae este cel care aduce cadouri? Am sa va spun legenda Sfantului Nicolae...

Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita datorită situaţie financiare precare. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la uşa casei nobilului, un săculeţ cu aur.

Povestea s-a repetat întocmai şi când a venit vremea de maritiş pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea şi celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte, nobilul a stat de paza şi l-a văzut pe cardinalul care lăsa săculeţul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, într-o şoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agăţării şosetelor de şemineu.

După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentaţiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeţi cu aur făcuţi cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur (în iconografia apuseană).

Tot potrivit legendei, Nicolae de Mira ar fi fost unul din cei 318 participanţi ai Conciliului de la Niceea, astăzi Iznik, Turcia.

2 comentarii:

alexandru spunea...

Momentul apărării dreptei credinţe ortodoxe la Sinodul de la Niceea nu este o legendă. Este o realitate, aşa cum mărturiseşte Eustratie de Constantinopol sau Teodor Lectorul, care a citat lista celor 318 părinţi participanţi la Sinod, printre care figurează şi Nicolae de Mira la numărul 151.
P.S. A venit Moş Nicolae?

Snitzel spunea...

a venit :)

Steag de luptă

Steag de luptă