joi, 4 decembrie 2008

Constantin Noica acum 21 de ani


Unul dintre cei mai mari filosofi români, Constantin Noica, acum 21 de ani statea probabil in casa lui de la Paltinis si probabil simtea ca i se apropie momentul final, acesta chiar venind in cursul acelei zile de decembrie.

Provenind dintr-o familie cu vechi rădăcini aromâne, Constantin Noica s-a născut la 12 iulie 1909 în comuna Vităneşti (Judetul Teleorman).

Începe gimnaziul în Bucuresti; în perioada 1924-1928 urmează liceul "Spiru Haret", apoi bacalaureatul în 1928. Debutează ca licean în revista liceului, Vlăstarul, în 1927. Îl are ca profesor de matematica la "Spiru Haret" pe poetul Uvedenrodelor, Ion Barbu. Se înscrie la Facultatea de Filosofie şi Litere din Bucureşti, pe care o va absolvi în 1931 cu teza de licenţă Problema lucrului în sine la Kant. Timp de trei ani îl are ca profesor pe filosoful Nae Ionescu.

În perioada 1932-1934 frecventează societatea culturală "Criterion". Toţi prietenii lui Noica de la "Criterion" - Mihail Pronihoniade, Haig Acterian, Mircea Eliade - vor îmbrăţişa, mai devreme sau mai tîrziu, cauza miscarii legionare. Fidel ideii că lupta culturală şi nu cea politică este calea pentru reînvierea culturală a României, refuză să intre în mişcarea legionară.

În 1933, timp de un an de zile urmează cursurile Facultăţii de Matematică iar în primăvara anului 1938 pleacă la Paris cu o bursă a statului francez, unde va sta pînă în primăvara anului 1939. În mai 1940 îşi susţine la Bucuresti doctoratul în filosofie, cu teza Schiţă pentru istoria lui Cum e cu putinţă ceva nou. În luna august a aceluiaşi an face primul gest gazetăresc de rezonanţă legionară. Scoate într-un singur număr revista "Adsum", pe care o scrie toată singur şi o publică din bani proprii, o revistă al cărei titlu este cît se poate de sugestiv: Adsum; cu alte cuvinte "Sunt aici, sunt de faţă."

În octombrie 1940 pleacă la Berlin în calitate de referent de filosofie la Institutul Româno-German. Va rămâne aici până în 1944. Va participa de mai multe ori la seminarul de filosofie a profesorului Martin Heidegger, unde a mai participat şi un alt filosof român cu operă de sertar, Alexandru Dragomir. În paralel, împreună cu Constantin Floru şi Mircea Vulcanescu editează patru din cursurile universtare ale lui Nae Ionescu şi anuarul Isvoare de Filosofie.

În perioada 1949 - 1958 are domiciliu obligatoriu la Campulung-Muscel. Aici, Noica şi-a căpătat ideea filosofică şi totodată şi-a trasat principalele coordonate ale filosofiei sale de mai tîrziu. În 1958 Noica este arestat, anchetat şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică cu confiscarea întregii averi. Alături de el vor fi arestaţi toţi participanţii la seminariile private organizate de Noica la Câmpulung, iar lotul lor va purta la proces numele de "Grupul Noica". Execută la Jilava 6 din cei 25 de ani de închisoare, fiind eliberat în august 1964.

Din 1965 se stabileşte în Bucureşti, unde va lucra ca cercetător la Centrul de Logică, având drept domiciliu un apartament cu două camere unde Noica va ţine seminarii private pe marginea filosofiei hegeliene, platonice sau kantiene. Printre participanţi se numără mai tinerii săi colegi de la Centrul de Logică (Sorin Vieru) sau de la Institutul de Istoria Artei (Gabriel Liiceanu şi Andrei Plesu).

Ultimii ani din viaţă, începând cu anul 1975, şi i-a petrecut la Paltinis lângă Sibiu, locuinţa lui devenind loc de pelerinaj şi de dialog de tip socratic pentru admiratorii şi discipolii săi (vezi Jurnalul de la Păltiniş de Gabriel Liiceanu). Se stinge din viaţă la 4 decembrie 1987, fiind înmormântat la Schitul din apropierea Păltinişului, lîngă biserica cu hramul "Schimbarea la faţă". După 1989, Gabriel Liiceanu s-a ocupat de reeditarea integrală a cărţilor lui Noica.

Sursa: www.wikipedia.org


Nu sunt prea sigur cu privire la actiunile acestuia in legatura cu Plesu, respectiv cu Liiceanu, deoarece acestia erau niste tineri indreptati spre comunism. Mai ales in cartea aceea a lui Liiceanu numita "Jurnal de la Paltinis" nu stiu cate sunt spuse reale si cate ireale. O sa ma documentez mai bine si sper ca la anul, cu ocazia implinirii a 22 de ani de la moartea sa, sa va pot oferi mai multe informatii despre Constantin Noica.

Un comentariu:

alexandru spunea...

In "Jurnalul de la Paltinis" Liiceanu minimalieaza intr-un mod nepermis personalitatea ganditorului roman. Dupa citirea cartii mai sus mentionate, Petre Tutea a izbit-o de pereti, realizand "lucrarea" lui Liiceanu, pe care il considera, ca si pe Plesu, agent al Securitatii, avand rol de monitorizare si control al lui Noica. Citeste cu atentie ce spune si Parintele Staniloae despre acesti neokominternisti, care, dupa revolutie, au facut bani din operele oamenilor de dreapta, pentru ca dupa aceea sa-i improaste cu noroi.

Steag de luptă

Steag de luptă