vineri, 28 noiembrie 2008

Bucovina, venim.... Români, venim ...Astazi, o zi foarte importanta pentru românii de pretutindeni, o zi in care , românii din Tara Româneasca si Moldova, s-au unit cu românii bucovineni, si astfel, nu le mai ramasese decat un pas, pana la Marea Unire, ce avea sa fie infaptuita si sarbatorita cateva zile mai tarziu, la data de 1 Decembrie, prin Marea Adunare de la Alba Iulia. La aceasta data, România si-a adaugat sub protectia ei, pe fiica Transilvania, un teritoriu plin de români, insa, asupra caruia nu prea am avut putere. Transilvania a rezistat secole de-a randul, asupririi din partea ungurilor, habsburgilor, austro-ungarilor, neuitand cine este cu adevarat, cine ii sunt stramosii. Transilvania o regiune, care, in ciuda ocupatiilor straine, a reusit sa conserve limba, religie, traditii, cultura, suportand deseori consecintele acestei incapatanari.
Sa ne intoarcem la Bucovina, sarbatorita de azi, care din pacate, in aceste vremuri, nu ne apartine in totalitate. Nordul Bucovinei, luat in 1775 de Habsburgi, a rezistat 143 de ani, cand a revenit la ai ei. Aceasta legatura nu a durat foarte mult, pentru ca, 22 de ani mai tarziu, in 1940, Rusii cereau pe langa Basarabia (care pretindeau ca le-a fost furata la 1918), drept rasplata, Nordul Bucovinei, o imensa hotie. Armata Romana, a reusit sa o recupereze, un an mai tarziu, insa, pe finalul celui de-al 2-lea razboi mondial, in 1944, Romania pierde iar regiunea. De atunci si pana azi, nu s-a schimbat nimic in acesta "relatie mama-fiica", poate doar ca acum apartine Ucrainei, parte a URSS-ului care s-a prabusit.
Astazi, noi, cativa elevi din Brasov, ne-am gandit sa aducem aminte românilor de acesta zi. O zi obisnuita si in acelasi timp una nesimnificativa? Am vrut sa aratam ca nu e asa, ca nu toti românii au uitat de Bucovina. Am facut un banner, care contine o vorba de-a lui Avram Iancu: "Nu ne-am luptat pentru jucarii!". Aceasta vorba ar trebui spusa si politicienilor români, care au uitat de toti cei care au murit pentru tara. Dupa ce l-am afisat in sala festiva a liceului nostru, Unirea, cu ocazia unui spectacol, dedicat zilei de 1 Decembrie, l-am plibat (banner-ul) putin prin centrul orasului. Speram ca au inteles cat mai multi mesajul nostru ...


Un comentariu:

alexandru spunea...

Si noi, si ei, si toti romanii! Asa spune un cantec batranesc. Venim!

Steag de luptă

Steag de luptă