vineri, 10 octombrie 2008

Simpozion "Garda Tineretului Român" 1958-2008


Astazi, 10 octombrie 2008, am luat si eu parte la Simpozionul " Garda Tineretului Roman" 1958-2008, care comemoreaza 50 de ani de la arestarea si condamnarea membrilor Garzii Tineretului Român.
In primul rand am sa va spun cate ceva despre "Garda Tineretului Roman". Aceasta a aparut initial in 1956 sub forma unui cerc literar, urmare a, inca ocupatiei sovietice, cat si a Revolutiei din Ungaria, ea se tranforma din mers, in vara lui 1957, intr-o organizatie de lupta anticomunista. Cei 15 tineri cu dragoste de neam, tara si Dumnezeu si-au propus sa lupte pentru libertate, adevar, credinta si demnitate nationala. Acesti 15 tineri, sunt urmatorii:
1. Vlad Nicolae (25 de ani de muncă silnică)
2. Homănă Horia (20 de ani de muncă silnică)
3. Gheţu Adrian (20 de ani de muncă silnică)
4. Şoroagă Radu (20 de ani de muncă silnică)
5. Luca Eugen (20 de ani de muncă silnică)
6. Caftangioglu Paul (20 de ani de muncă silnică)
7. Fucidjiu Valeriu (17 ani de muncă silnică)
8. Alexandrescu Dan (17 ani de muncă silnică)
9. Panaitescu Mircea (17 ani de muncă silnică)
10. Luca Tiberiu (15 ani de muncă silnică)
11. Cenţiu Ioan (15 ani de muncă silnică)
12. Bjoza Octav (15 ani de muncă silnică)
13. Netcu Petru (5 ani de închisoare corecţională)
14. Comşia Dan (3 ani de închisoare corecţională)
15. Chiscop Andone (3 ani de închisoare corecţională).
Idealurile nobile, inaltatoare ale tineretii au fost urmate de destine frante brutal, unii dintre ei fiind mutilati fizic si psihic pentru totdeauna.
Ajunsi la nici 70 de ani, deja raporteaza 4 morti, 3 cu pareze pe partea dreapta urmate de grave sechele ( echilibru, vorbire, memorie) si alti 2 cu membre amputate.
La intrebarea:
- De ce "Garda Tineretului Roman"?
Nicolae Vlad a raspuns:
- Cine suntem? Propunerea titulaturii de "Garda Tineretului Roman" a fost acceptata imediat, fara nici o contrapropunere sau obiectie. Cuvantul "Garda" pentru noi insemna a pazi, a proteja traditii, limba, cultura si demnitate romaneasca. Nici astazi, niciunul dintre noi nu isi inchipuie ca s-ar fi putut numi altfel.

Acum, sa incep sa va zic cate ceva din ce s-a discutat la Centrul Cultural Reduta din Brasov. S-a luat cuvantul pe rand, de la reprezentanti ai autoritatilor, la fosti detinuti politic, fiecare exprimandu-si parerea despre ce a fost si inca mai este comunismul. Au vorbit despre ce le-a fost promis dupa anul 1990, adica reduceri, medicamente gratuite, o pensie mai mare etc., din toate acestea, nimic nu le-a fost dat, sau daca le-a fost dat, nu indeajuns, ca de exemplu au reduceri la cele mai ieftine medicamente, primesc un bilet pentru tratament cam la 20-30 de persoane, de pensie nici nu mai vorbim. Au fost mintiti ca vor primii decoratiuni , insa, nici acestea nu au aparut pana in zilele noastre. Cum spuneau ei: "Te-am iubit si te iubim Romanie, iar tu ai ramas recunoscatoare calailor nostri!". Se refereau la comunistii si securistii care ii schingiuiau in temnite, si care astazi traiesc bine si fara dureri de cap, cu o pensie de minim 1500 ron, si cu decoratiuni de revolutionari. Mai sunt si altii, unii sunt mari oameni de afaceri, altii lucreaza in Parlament, toti cu decoratiuni de revolutionari. Ce sa mai zici ...
Acum sa va spun despre cum au patimit ei in temnitele comuniste. Toti au facut ani grei de inchisoare si munca silnica, primeau apa si mancare, cate o cana pe zi si un castron de "mancare", asta bineinteles ca la toata celula, care uneori ajungea si la 30 de persoane. Vara era ingrozitor din cauza caldurii sufocante si a lipsei de apa, pe care o pastrau pentru a-si clati WC-ul infundat cu "rahat", care pe o asemenea caldura dadea un miros insuportabil. Lucrau cu picioarele in apa pana la genunchi (la Braila), erau bolnavi de TBC, pneumonie si diferite boli foarte grave, toate acestea din cauza conditiilor improprii in care traiau si lucrau. Probabil ca in zilele noastre cei care au varsta lor de atunci (17-20 de ani) , nici nu ar putea rezista, fara internet, mancare, apa, muzica etc.; cand ar vedea ce mancare primesc, ar prefera sa moara de foame. Sa continuam cu afectiunile lor... Ii vizita un detinut medic, care ii diagnostica pe fiecare si le spunea securistilor ce trebuie sa faca( pe unii ii trimitea la spital, pe altii ii trata acolo cu anumite medicamente cerute, insa de multe ori incerca sa scoata cat mai multi de acolo trimitandu-i la spital). Nici nu stiu ce sa va mai zic.... sunt asa de multe incat mi-ar trebui zile sau ani ca sa scriu tot. Cei care sunteti interesati puneti si voi mana pe niste carti si cititi:
Generatia Neinfranta - Dr. Prof. Mija
Garda Tineretului Roman - Octav Bjoza
Sfantul Inchisorilor
etc. In caz ca nu le gasiti ma puteti contacta, lasati un comentariu, si o sa va ajut in procurarea lor.

Garda Tineretului Roman - Octav Bjoza. Aceasta carte a fost lansata astazi cu ocazia prezentata mai sus.

Acest eveniment a fost organizat de Asociatia Fostilor Detinuti Politic din Romania, cu sprijinul Consiliului Judetean Brasov si Consiliului Local Brasov.

Nu prea am eu calitati de scriitor, dar sper sa intelegeti...

2 comentarii:

Anonim spunea...

oare de ce dl bjoja nu recunoaste ca a fost legionar????

Anonim spunea...

cum gasesc si eu cartea asta ?

Generatia Neinfranta - Dr. Prof. Mija
O cunostinta de a mea are mare nevoie de ea.
Va rog sa-mi scrieti pe homan@easynet.ro si sa nu publicati adresa de email.
Doamne ajuta!

Steag de luptă

Steag de luptă