miercuri, 15 octombrie 2008

In pofida Rezolutiei si recomandarii APCE, Serbia continua prigoana bisericii romanesti din Timoc !

Autoritatile administrative ale orasului Negotin si reprezentantii Episcopiei Timocului fac eforturi disperate sa impiedice construirea, la Malainita, a celei de-a doua biserici romanesti a carei temelie a fost turnata in 8 martie 2008.

Pastorul Protopopiatului Dacia Ripensis, Boian Alexandrovici, a declarat sambata, pentru Agerpres, ca presiunile la care este supusa sistematic Biserica Romaneasca din Timoc, demonstreaza ca autoritatile sarbe nu sunt interesate de respectarea drepturilor celor peste 300.000 de romani de a beneficia de slujbe religioase in limba romana si a avea primele lor biserici, transmite Romanian Global News.
“In urma cu peste 170 de ani, inainte de caderea Imperiului Otoman, romanii dispuneau in zona istorica Valea Timocului, sudul Dunarii si Craina, de 87 biserici si 17 manastiri ortodoxe romanesti. Toate acestea au fost preluate de autoritatile Bisericii Sarbe. Din acest motiv mi-am propus sa incepem sa ne ridicam alte lacasuri de cult”, a precizat Alexandrovici.
In anul 2004, in perioada lunilor octombrie si noiembrie, Boian Alexandrovici a ridicat prima biserica romaneasca din Serbia de rasarit cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. La 21 noiembrie, in prezenta a mii de romani are loc slujba de pomenire, iar in 4 decembrie 2004 se sfinteste clopotul.
“Acest lucru l-a speriat, mai ales, pe episcopul Iustin din Timoc care a inceput, in complicitate cu reprezentantii locali ai primariei Negotin, sa ameninte cu demolarea bisericii si chiar am fost dat in judecata si condamnat la cateva luni de inchisoare. De atunci, nici astazi nu a incetat cosmarul”, a marturisit Alexandrovici.
In 26 august 2008 Tribunalul Bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Sirbe de Timoc din Zaicear il acuza pe “presbiterul” Boian Alexandrovici de comiterea a cinci infractiuni si incalcarea a 19 canoane bisericesti, drept pentru care il caterisesc din treapta preotiei.
“Masura luata este aberanta. Eu am fost hirotonit de Biserica Ortodoxa Romana, singura in drept sa ma sanctioneze. Zelul autoritatilor bisericesti si laice din Timoc, in a bloca promovarea limbii romane in biserica, a primit riposte cuvenite din partea comunitatii europene. Dar din pacate acestea nu se lasa in nici un fel induplecate si continua sa agreseze minoritatea romaneasca prin diverse metode si inventand pricini fanteziste”, a afirmat Alexandrovici.
Cand s-a pus piatra de temelie la cea de-a doua biserica din Malainita, al carui hram a fost hotarat a fi Sfantul Niceta de Remesiana, in cinstea crestinatorului neamului romanesc, preotul Boian Alexandrovici a devenit, chipurile, “dusmanul inversunat al bisericii sarbe”.
Potrivit acestuia, Biserica Ortodoxa Sarba (BOS) nu poate fi confundata cu cativa din reprezentantii sai speriati ca romanii din Timoc se intorc la credinta stramoseasca si vor sa auda liturghia in limba materna, sa-si boteze copiii in biserica romaneasca si sa fie dusi pe ultimul drum cu preot romanesc.
“Ceea ce fac eu nu este o sfidare la adresa BOS. De aceea nu inteleg represaliile indreptate impotriva mea. De fapt atacurile sunt duse si impotriva Bisericii Ortodoxe Romane, care ar trebui sa reactioneze si sa ceara intrunirea comisiei mixte, al carui dialog s-a suspendat nejustificat in 2006, pentru clarificarea situatiei”, a aratat Alexandrovici.
In opinia protopopului Boian Alexandrovici, chestiunile referitoare la etnonimul “vlah/vlas” nu ar trebui sa mai sperie pe nimeni, de vreme ce stiintific, de-a lungul istoriei, s-a demonstrat ca inseamna tot “roman”.
Pentru eforturile si sacrificiile sale de a conserva spiritul romanesc intr-o tara slava, in vara acestui an Boian Alexandrovici a fost decorat de Presedintele Romaniei Traian Basescu cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor.
“Trebuie sa fiu sprijinit in demersul meu de a reactiva Biserica Ortodoxa Romaneasca in Timoc. Cu ajutorul multor romani de bine, unii dintre ei aflati cu mine pe baricade, am mai asezat trei troite si mai vrem sa ctitorim o biserica la Geanova. Faptul ca autoritatile vor sa demolez acum fundatia celei de-a doua biserici din Malainita, inseamna ca cineva se teme de romani”, a mai aratat Alexandrovici.
In acelasi context Boian Alexandrovici a mai aratat ca dezbaterea situatiei minoritatii romanesti din Serbia la Strasbourg, pe 1 octombrie, in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, i-a nemultumit romanii din dreapta Dunarii prin faptul ca parlamentarii romani s-au aratat dezinteresati de soarta fratilor lor din Serbia.
Preotul roman a mentionat ca a solicitat partidelor ai caror reprezentanti sunt sa le retraga sprijinul.


Sursa: http://desteptarea.info/


Niciun comentariu:

Steag de luptă

Steag de luptă