vineri, 10 octombrie 2008

Din prefata volumului "Garda Tineretului Român" Octav Bjoza

Editia de fata apare la implinirea unei jumatati de secol de la procesul intentat tinerilor din "Garda Tineretului Român". Cititorii primei editii au aflat cum au decurs anchetele si dezbaterile din instanta, incheiate cu sentinte disproportionat de mari, exprimand panica unui regim politic profund nelegitim.
Aducem noi amanunte despre anchetatorii si magistratii implicati direct sau indirect in actiunea indreptata impotriva Garzii Tineretului Roman. Cum se va vedea, numarul de securisti implicati in anchetarea si urmarirea ulterioara a celor din grupul Garzii Tineretului Roman a fost foarte mare, semn al importantei pe care autoritatile comuniste o acordau cazului. Oferim de asemenea informatii asupra unor informatori ai Securitatii, recrutati dintre persoane cu caractere slabe, dispuse la orice compromis moral in schimbul unor avantaje materiale. Listele de securisti si informatori le-am obtinut in urma unor cercetari in arhivele CNSAS si al unor inchisori. Ele sunt incomplete din motive obiective. Poate ca in viitor vom reusi sa le completam.
De asemenea aducem noi amanunte in legatura cu oamenii pe care i-am cunoscut in detentie. In acest fel, am incercat sa completam referirile de interes strict istoric prin unele insemnari de factura memorialistica. Fibra morala de buna calitate i-a ajutat pe multi dintre cei ostracizati de comunism sa treaca in m od demn peste nedreptati si umilinte.
In incheiere, precizez ca nu ma consider un mare campion al luptei anticomuniste, ci doar un om care a cunoscut din interior sistemul represiv si care doreste sa-si transmita cunostintele generatiilor viitoare.
Octav BJOZA

Niciun comentariu:

Steag de luptă

Steag de luptă